2011-12 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

kritiki diatrofi3947


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2011-12

ΘΕΜΑ: ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΖΙΑΚΗ ΑΘΗΝΑ

 KAΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

n   ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

n   ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

n   ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

ΠΗΓΕΣ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ


ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ:

Α1

ΑΚΡΙΒΑ

ΝΙΚΗ

Α1

ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ

ΦΛΩΡΑ-ΕΥΜΟΡΦΙΑ

Α1

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Α1

ΑΡΕΤΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

Α1

ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Α1

ΒΛΑΧΑΚΗ

ΕΛΕΝΗ

Α1

ΒΡΟΥΒΑΚΗ

ΙΩΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ

Α1

ΓΕΡΑΙΟΥΔΑΚΗ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ

Α1

ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

Α1

ΓΚΑΓΚΛΑΚΗΣ

ΜΙΧΑΗΛ

Α2

ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

ΣΟΦΙΑ

Α2

ΕΙΡΗΝΑΚΗ

ΜΑΡΙΑ

Α2

ΕΛΛΗΝΙΤΑΚΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΡΑΦΑΗΛ

Α2

ΚΑΝΔΑΝΟΛΕΩΝ

ΣΟΦΙΑ

 

Α4

ΜΟΥΝΤΡΑΚΗ

ΚΑΛΛΙΡΟΗ

Α4

ΜΠΑΛΑΣΚΑ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Α4

ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ

Α4

ΜΠΡΑΟΥΔΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Α4

ΝΑΟΥΜ

ΜΑΡΙΑ

Α4

ΝΑΟΥΜ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Α4

ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗ

ΣΤΥΛΙΑΝΗ

Α4

ΠΑΝΑΓΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Α4

ΠΑΤΡΙΚΑΚΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Α4

ΠΕΤΡΑΚΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Α4

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΥΡΙΑΚΗ

Α5

ΤΙΡΝΤΕΑ

ΒΑΛΕΝΤΙΝ


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η ιστορία της κρητικής διατροφής και της κρητικής κουζίνας χάνεται στα βάθη του χρόνου. Αποτελεί τη συνέχεια μιας παράδοσης που ξεκινά από τη μινωική εποχή και φτάνει ως τις μέρες μας. Από τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών φαίνεται πως και οι αρχαίοι Κρήτες, οι Μινωίτες, κατανάλωναν πριν από 4000 χρόνια τα ίδια σχεδόν προϊόντα που καταναλώνει και ο σημερινός κρητικός. Στα ανάκτορα της μινωικής εποχής βρέθηκαν τα μεγάλα πιθάρια για το λάδι της ελιάς, τους δημητριακούς καρπούς, τα όσπρια και το μέλι. Και στις διάφορες εικονογραφικές μαρτυρίες βλέπουμε τον απίθανο κόσμο των κρητικών φυτών και βοτάνων.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


 

nΕλαιόλαδο

 

Ιατρικές έρευνες που έγιναν αποκαλύπτουν πως το ελαιόλαδο μειώνει τη
χοληστερόλη, έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από καρκίνους, βοηθά
τη λειτουργία του ήπατος, είναι ιδανικό για τη διατροφή των ανθρώπων που
πάσχουν από διαβήτη και τόσα άλλα!

 

nΤυροκομικά

 

Μια σημαντική πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, το
κρητικό τυρί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κρητική διατροφή.

 

nΜέλι

 

Το μέλι σκοτώνει τα μικρόβια και τους ιούς, ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα,
την καρδιά και τα νεύρα. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε μολύνσεις
και άλλες ασθένειες, ανακουφίζει από στρες και από έντονη πίεση και νευρικότητα

 

nΒότανα

 

Η παραδοσιακή κρητική διατροφή χρησιμοποιεί τα βότανα και τα μπαχαρικά σε
μεγάλο βαθμό και προσθέτει γεύση, άρωμα και ποικιλία στο φαγητό. Βότανα
όπως η ρίγανη, το θυμάρι και η μαντζουράνα χρησιμοποιούνται πιο συχνά.

Πολλά από τα φυτά χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή τσαγιού.


nΞηροί Καρποί

Στην Κρήτη η σταφίδα είναι ένα μυστικό υγείας των Κρητικών για τις
βιταμίνες (Α, Β1, Β2, Β3, Β6 κ.α.). Οι ξηροί καρποί είναι ακόμη μια
αγαπημένη γεύση για τους Κρητικούς. Πλούσιες πηγές λινολεϊκού και
λινολενικού οξέος, απαραίτητα για τη λειτουργία όλων των κυττάρων,
αποτελούν αληθινή ασπίδα για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς.

nΦρούτα και Λαχανικά

Αυτή η διατροφική συνήθεια παρέχει στους Κρητικούς πληθώρα ινών,
βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

nΔημητριακά

Ένα χαρακτηριστικό της Μεσογειακής δίαιτας (δηλ. της Κρητικής
Διατροφής), εκτός των άλλων, είναι κατανάλωση πολλών δημητριακών
και σιτηρών, που καλλιεργούνται σε όλο το νησί με φροντίδα και χωρίς
την χρήση προσθετικών ουσιών. Ο κρητικός ντάκος (το παξιμάδι) είναι
πλέον πασίγνωστος σε όλο το κόσμο και αποτελεί μια σημαντική
διατροφική αξία στην Κρητική διατροφή.

nΚρασί

Η οινοποιεία στην Κρήτη έχει μια μακρά ιστορία, αφού οι Μινωΐτες
παρήγαγαν σίγουρα κρασί πρίν το 1600 π.Χ. Τους Ρωμαϊκούς Χρόνους,
η Κρήτη ήταν γνωστή για το γλυκό κρασί, πρότροπος, το οποία εξαγόταν
στην Ιταλία.



Ο όρος «Μεσογειακή διατροφή», με τον τρόπο που χρησιμοποιείται

σήμερα, ουσιαστικά εισήχθη από τους επιστήμονες της διατροφής για

να περιγράψει τη διατροφή της Κρήτης, αλλά και τις διατροφές άλλων

περιοχών της Μεσογείου οι οποίες παρουσίαζαν κοινά

χαρακτηριστικά με αυτήν, κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, όταν

είχαν πια ξεπεραστεί οι συνέπειες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου,

αλλά και πριν την άφιξη της κουλτούρας του γρήγορου φαγητού.

Επειδή το ελαιόλαδο ήταν η βασική πηγή λίπους στη διατροφή των

Κρητικών, ο όρος «Μεσογειακή διατροφή» ουσιαστικά περιγράφει το

διατροφικό πρότυπο εκείνο που επικρατούσε στις περιοχές της

Μεσογείου στις οποίες καλλιεργούνταν παραδοσιακά τα ελαιόδεντρα. 



ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ



 

  Κάποια μόνο από τα πολλά αποτελέσματα των ερευνών των

τελευταίων ετών πάνω στο ρόλο της Μεσογειακής ? Κρητικής

διατροφής στην υγεία είναι τα παρακάτω:


 

nΜακροβιότητα

 

Η Κρητική διατροφή συμβάλλει στην επιβράδυνση της
γήρανσης και στη μακροβιότητα

 

nΚαρδιαγγειακά νοσήματα

 

Η Μεσογειακή - Κρητική διατροφή έχει φανεί να ασκεί
προστατευτική δράση στη στεφανιαία νόσο και το οξύ έμφραγμα
του μυοκαρδίου καθώς και στην εμφάνιση εγκεφαλικών
επεισοδίων. Επίσης, η υιοθέτηση Μεσογειακής διατροφής έχει
σχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και σε
κάποιες μελέτες με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης.

 

nΠαχυσαρκία

 

Τα άτομα που ακολουθούν διατροφή Κρητικού τύπου έχουν


χαμηλότερο βάρος αλλά και μικρότερη εναπόθεση λίπους στην

περιοχή της κοιλιάς



nΔιαβήτης τύπου ΙΙ και μεταβολικό σύνδρομο

Η υιοθέτηση Μεσογειακής - Κρητικής διατροφής έχει
σχετιστεί με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης μεταβολικού
συνδρόμο, αλλά και διαβήτη. Επιπλέον, σε διαβητικούς
ασθενείς, η υιοθέτηση Μεσογειακής διατροφής έχει
σχετιστεί με καλύτερο έλεγχο της νόσου, ενώ η χορήγηση
Μεσογειακής διατροφής σε ασθενείς που μόλις είχαν
διαγνωσθεί με διαβήτη φάνηκε να καθυστερεί την έναρξη
της φαρμακευτικής θεραπείας.

nΚαρκίνος

qΗ υιοθέτηση Μεσογειακού - Κρητικού τύπου διατροφής
έχει φανεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου
εμφάνισης καρκίνου γενικά, αλλά και με μείωση της
συχνότητας εμφάνισης καρκίνου σε διάφορες θέσεις.
Έτσι, έχει φανεί να σχετίζεται με μείωση της συχνότητας
εμφάνισης καρκίνου στην ανώτερη αναπνευστική οδό και
συγκεκριμένα στη στοματική κοιλότητα, στο φάρυγγα,
στον οισοφάγο και στον λάρυγγα. Επιπλέον, έχει φανεί
να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου
του μαστού και ορθοκολικού καρκίνου.

nΝόσος Alzheimer και Parkinson

Πολύ πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι η
Μεσογειακή - Κρητική διατροφή σχετίζεται και με τις
νόσους Alzheimer και Parkinson, των οποίων η
συχνότητα αυξάνεται τα τελευταία έτη. Η υιοθέτηση της
Μεσογειακής διατροφής έχει φανεί να μειώνει τη
συχνότητα εμφάνισης και των δύο διαταραχών, καθώς
και τη θνησιμότητα από τη νόσο Alzheimer.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Είναι σίγουρο ότι η άριστη υγεία και μακροζωία των

Κρητικών οφείλεται στην παραδοσιακή διατροφή

τους. Μια διατροφή στην οποία αξίζει να στρέψουμε

το ενδιαφέρον μας και να την ακολουθήσουμε.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 


KR DIATROFI 1



KR DIATROFI 2


KR DIATROFI 3