Ξεκινάμε την ΣΥΓΧΡΟΝΗ Εκπαίδευση από 6 Απριλίου 2020
Αγαπητοί γονείς και μαθητές καλησπέρα σας,
Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλες και όλους μέσα από την καρδιά μου για τις ευχές και για την συμπαράστασή σας στο θέμα της υγείας μου. Είμαι καλά και κάθε μέρα επανακτώ και περισσότερο τις δυνάμεις μου.
Συνεχίζοντας την ενημέρωσή σας ως προς τη εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα ήθελα κατ΄αρχήν να επαναλάβω τους βασικούς σκοπούς της μεγάλης αυτής προσπάθειας, καθηγητών, μαθητών και γονέων.
- Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη λειτουργία του κανονικού σχολείου ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη.
- Στόχος της είναι η διατήρηση της επαφής των μαθητών με το σχολείο τους και η υποστήριξη μαθητών και καθηγητών στις δύσκολες αυτές μέρες του εγκλεισμού.
- Μπορεί να αποτελέσει παράλληλα και μια ευκαιρία για επαναλήψεις στα βασικά του κάθε μαθήματος, αλλά χωρίς να προσθέσει ακόμα περισσότερο άγχος σε μαθητές, γονείς και καθηγητές.
- Δεν πρόκειται να επηρεάσει την τελική αξιολόγηση των μαθητών στο σχολείο.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση χωρίζεται σε δύο είδη: την ασύγχρονη και την σύγχρονη.
Α) Η ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την οποία ο μαθητής/τρια συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο (γι αυτό και ονομάζεται ασύγχρονη). Οι εκπαιδευτικοί δημιούργησαν ψηφιακές τάξεις (e-class ή e-me ή google classroom, ή απλή ανταλλαγή email) για την ασύγχρονη ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού, ασκήσεων και οδηγιών. Το ενδεικτικό πρόγραμμα της προηγούμενης εβδομάδας βασικό σκοπό είχε την από κοινού προσπάθεια κατανόησης των βασικών λειτουργιών των ηλεκτρονικών τάξεων και την διαπίστωση των πιθανών δυσλειτουργιών που θα προέκυπταν. Μάλιστα πιστεύω ότι, αυτό έγινε κατορθωτό, σε μεγάλο βαθμό τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές και τους γονείς.
Ήρθε όμως η στιγμή για να ξεκινήσουμε και την προσπάθειά μας για σταδιακή ένταξη στην διαδικασία και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω τηλεδιασκέψεων. Έτσι, δημιουργούμε ένα καινούργιο πρόγραμμα γι αυτήν, ενώ παράλληλα τα ηλεκτρονικά μαθήματα (e-class κ.α.) θα συνεχίζουν την λειτουργία τους όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ενώ οι καθηγητές θα ορίσουν οι ίδιοι και πιο συγκεκριμένες μέρες για κάθε ηλεκτρονικό μάθημά τους σε συνεννόηση με τους μαθητές τους.
Β) Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση), είναι η απευθείας επικοινωνία εκπαιδευτικού μαθητών, σε πραγματικό χρόνο, μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ψηφιακής πλατφόρμας Webex που παρέχει το Υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για τηλεδιασκέψεις, ιδιαίτερα ελκυστικές στους μαθητές, στις οποίες δίνεται η ευκαιρία για άμεση επαφή των εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τηλεδιασκέψεις αυτές είτε για να ενισχύσουν τα ηλεκτρονικά τους μαθήματα, με την έννοια της παροχής διευκρινήσεων και οδηγιών για την πιο αποτελεσματική διαχείριση των δραστηριοτήτων που κάνουν στις ηλεκτρονικές τους τάξεις, είτε και για να κάνουν «μάθημα».
Έτσι, από Δευτέρα κάνουμε ένα ακόμα νέο δύσκολο ξεκίνημα, με ένα πρώτο πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων για το επόμενο διήμερο με βασικό μας στόχο την πρώτη άμεση, ζωντανή επικοινωνία των καθηγητών με τους μαθητές!!! Στόχος μας είναι στην διάρκεια της εβδομάδας οι περισσότεροι καθηγητές να μιλήσουν και να χαιρετήσουν όλα τα παιδιά μας!!!!
Στο πρόγραμμα αυτό, υπάρχουν και οι σύνδεσμοι (link) του κάθε καθηγητή για κάθε συγκεκριμένο μάθημα. Oι μαθητές θα πρέπει 15 λεπτά πριν την έναρξη του συγκεκριμένου μαθήματος να πατάνε τον link του καθηγητή που έχουν μάθημα για να οδηγηθούν στην εικονική τους τάξη (προσοχή να μην προβούμε στην διαδικασία αυτή από περιέργεια κάποια άλλη στιγμή γιατί πιθανόν προκύψουν προβλήματα!!!)
Η σύνδεση των μαθητών με την εικονική τάξη του κάθε καθηγητή μπορεί να γίνει με Smartphone, Tablet και PC (για σταθερό υπολογιστή θα χρειαστεί απαραιτήτως μικρόφωνο, κάμερα καλό είναι να υπάρχει αν και η χρήση της θα είναι περιορισμένη). Σας στέλνω σε συνημμένο, τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας με τα αναλυτικά βήματα για τις αντίστοιχες συνδέσεις. Στα βήματα που περιγράφουν οι οδηγίες, όταν τους ζητηθεί ονοματεπώνυμο θα πρέπει οπωσδήποτε να γράψουν το κανονικό τους όνομα και επίθετο γιατί διαφορετικά δεν θα γίνουν δεκτοί στην αίθουσα, επίσης εάν τους ζητηθεί να συμπληρώσουν email να γράψουν το email του σχολικού δικτύου(.sch).
Κεντρική μας επιδίωξη, όπως μας καθοδηγεί και το Υπουργείο, είναι η αξιοποίηση και των δύο δυνατοτήτων της εξ΄αποστάσεως εκπαίδευσης. Δηλαδή ο συνδυασμός ασύγχρονης (με τα ηλεκτρονικά μαθήματα eclass κ.α.) με την σύγχρονη (τηλεδιασκέψεις), συμπληρώνοντας και υποστηρίζοντας η μία την άλλη, για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου ο κάθε καθηγητής μπορεί να επιλέξει μια από τις δύο δυνατότητες ή να συνδυάζει και τις δύο.
Σίγουρα όλα τα παραπάνω φαντάζουν ιδιαίτερα δύσκολα στο ξεκίνημά τους, είμαι σίγουρος όμως ότι στην πορεία όλα θα ομαλοποιηθούν και θα πάρουν τον δρόμο τους. Τα προβλήματα που θα προκύπτουν κάθε φορά θα πρέπει μέσω email να τα διαβιβάζετε στους αντίστοιχους καθηγητές με τους οποίους είχατε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη.
Καλό νέο μας ξεκίνημα!!